Saaremaa Toidufestivali retsept keedetakse kokku tiimina. Kes?
MENÜÜ

Meist

Nii, nagu iga toidu retsept algab koostisosadest, on Saaremaa Toidufestivali korraldamine saanud alguse inimestest, kes soovivad Sulle luua parimaid toiduelamusi.

Tõeliselt hea retsepti juurde kuuluvad ka salajased koostisosad ja nii on ka Saaremaa Toidufestivali viiel eestvedajal teisigi häid abilisi.

Angela Nairis

Angela Nairis korraldustiimi juht

„Tahe teha võimatutest asjadest võimalik – see on mul emast,“ avab Angela tagamaid, kust uued ideed inspiratsiooni saavad. Oma ema nimetab ta ka Saaremaa Toidufestivalist rääkides: „Meie mamma tegi maailma parimaid kotlette ja küllap seetõttu on mulle eriti hingelähedased Külla Külla ja Õunakohvikute päev, sest seal näitavad meie enda inimesed, millist kodust gurmeed külades ja peredes teha osatakse.“

Angela peab end maatüdrukuks, kellele meeldib kõik, mis on kodukootud ja ise tehtud. Tema jaoks on oluline, et toit on tehtud võimalikult kohalikust toorainest, kuid seejuures naudib ta uudseid lahendusi ja huvitavaid nüansse. Samadest mõtetest on kantud ka Saaremaa Toidufestival.

Angela teab oma kogemusest, et vahel küpseb mõni hea idee peas päris kaua aega, et siis täpselt õigel hetkel täiuslikult valmis saada. Toidufestivali üheks suurimaks õnnestumiseks peab ta „Põrsas Kotis“ eriõhtusööke ja iseäranis eredalt on meeles Maasi ordulinnuse varemetes toimunud eksklusiivne õhtusöök, mille üle siiani uhkust tunda. Uued unistused liiguvad juba Eestist väljapoole ja sellele, kuidas Saaremaad kui kohalike maitsete mekat kodust kaugemal teadvustada.

Toidufestivali eestvedamine on tegelikult ka omajagu väsitav, kuid Angela saab alati jõudu, nähes, kuidas festivali koostöövõrgustik kõigega ootusrikkalt kaasa tuleb. Energiat ammutab ta ka looduses käies – eriti tihti satub ta mere äärde ja talvel koos jääpurjetajatest poegadega ka merejääle. Angela naudib lihtsalt olemist ja seda, kui tema ümber on oma pere – see on talle eluaeg väga tähtis olnud.

 

Ulvi Lehtsalu

Ulvi Lehtsalu korraldaja tiimi liige

Ulvi on Saaremaa Toidufestivali korraldamise juures olnud selle algusest peale ja mäletab hästi, kuidas nad hakkaja turismiseltskonnaga festivali ideed teostama asusid. Enda tutvustuseks ütleb ta, et on elupõline turismitöötaja, sest on 30 aastat töötanud hotellides ja spaades ning tegelenud Saaremaa turundamisega nii Eestis kui ka piiri taga. „Turism on pikalt olnud minu ala ja see eeldab palju inimestega suhtlemist,“ teatab ta elurõõmsalt ja lisab, et kõik, mis on inimestega seotud, ongi tal loomuses. Mõne aasta eest alustas Ulvi tööd sotsiaalvaldkonnas ning meeskonnatööle pühendudes on see tema arvates igati loogiline jätk. Erinevates projektides on ta saanud aidata töötuid noori, energiatoetuse taotlejaid ja nüüd Ukraina sõjapõgenikke.

Toidufestivali tiimis on Ulvi ülesandeks Saaremaa Restoranide Nädalaga ja Õunakohvikutega seotud infovahetus ja kokkulepete tegemine. Tema soe suhtlus ja hea koostööoskus tagab selle, et kõik küsimused saavad vastused ja Restoranide Nädala programmis on kogu info õigel ajal õiges kohas. Vahel on selleks vaja ka pikka ja kannatlikku meelt ning seda Ulvil tõesti jagub!

Ulvi kirjeldab, kuidas pärast esimest kevadist Restoranide Nädalat andis üks osalenud restoran tagasisidet, et rahvast liikus Kuressaare tänavatel, nagu oleks tegu laulupeo rongkäiguga. „See on ju näitaja, et Saaremaa Toidufestivalil läheb hästi!“ ütleb ta naerulsui. Toidufestivalile ennustab Ulvi veel pikka iga ja unistab sellest, et oleks visadust ja püsivust järjest uusi ideid ellu viia – selle unistuse täitumiseks on väga oodatud toetajad ja sponsorid, et veelgi suuremaid ja huvitavamaid projekte teoks teha.

Töiste tegemiste kõrval meeldib Ulvile laulda – seda on ta teinud mitukümmend aastat ning see pakub head seltskonda, pingemaandust ja kultuurseid elamusi. Aga kuidas on toiduga? Ta naudib lihtsat kodust toitu, kuid kunagi ei ütle Ulvi ära ka gurmeetoidust, mille valmistajatest väga lugu peab – Saaremaa Toidufestivalil on au sees mõlemad.

Anu Lomp

Anu Lomp korraldustiimi liige

Anu tegutseb aktiivselt mitmel rindel ja on seetõttu enda sõnul paras Hunt Kriimsilm. Ta on hea suhtleja ja loov ideede genereerija, kel jagub jaksu toimetada kahe väikese hooajalise majutusasutusega, viia läbi mahukaid ettevõtluskoolitusi ja tutvustada giidina Kuressaare linna ja Saare maakonda – lisaks veel mitmeid väiksemaid tegevusi.

Saaremaa Toidufestivali tiimis on Anu ühelt poolt see, kes püüab kastist välja mõelda ja uutele ideedele hoogu anda, kuid teisest küljest on tema asendamatu oskus hinnata tegevustega kaasneda võivaid riske. „Olen selline heatahtlik kriitik, keda on alati tiimis vaja, et unistustega üle piiri ei mindaks,“ kinnitab ta oma tasakaalustavat rolli. Anu soovitab mängida läbi erinevaid stsenaariume, sügavuti minna ja küsimusi esitada. Oma põhjalikkusega on ta saanud ülesandeks ka festivali tutvustavate tekstide korrigeerimise.

Toidufestivali puhul meeldib Anule enim mõte sellest, et saaremaise toidu nautimiseks tulevad inimesed kodust välja ja see on ka omaette põhjus, miks Saaremaale sõita. „Meil on väga hea kvaliteediga söögikohad ja neid on uhke meie külalistele tutvustada. Kui ise mõnda piirkonda külastan, siis on minu jaoks on hästi huvitav just sealne toit. Toidufestivali üks pool ongi tuua siia külastajaid, kuid soovime, et ka kohalik inimene väärtustaks veelgi rohkem siin kasvatatud, toodetud ja valmistatud kvaliteetset toitu,“ soovib Anu ja toonitab, et kohalike toidutootjate ja söögikohtade fookuses hoidmine on hästi oluline.

Tema enda jaoks tähendab toit keha kütust ja sellest, millist kütust me endale anname, sõltubki see, kuidas keha toimib. Anu peab maitsvast toidust väga lugu, kuid aega tõsiseks kokkamiseks kipub olema vähevõitu – seda enam on põhjust nautida heade kokkade tööd. „Toit peaks lisaks maitsele ka hea välja nägema, mida värvilisem, seda parem!“ teab Anu täpselt, mis on täiuslik.

Peale hea toidu naudib Anu ujumist, rattasõitu ja reisimist. Viimasel kolmel aastal on ta käinud palverännakutel Portugalis ja Hispaanias ning sellest on tekkinud juba omamoodi sõltuvus.

Kadi Hiie

Kadi Hiie

Kadi on üks kahest Saaremaa Toidufestivali korraldustiimi kõige värskemast liikmest. Igapäevaselt tegeleb ta smuutisegude tootmisega ja seda juba viiendat aastat. Kui Saaremaa Toidufestival 2014. aastal alguse sai, siis märgiti, et kohaliku toidu osatähtsus on tõusuteel, sest uusi tooteid ja tegusaid tootjaid tuleb üha juurde – Kadi on suurepärane näide otse elust enesest! Toidutootjana on ta omal nahal tundnud, et Saaremaa Toidufestivalil on ettevõtlust toetav mõju. „See on väga tänuväärt, eriti siis, kui oled ka ise aktiivne ja tahad kaasa lüüa,“ sõnab Kadi energiliselt ja toob ilmeka näite, et ka hiidlased tulevad Saaremaa Toidufestivalile oma toodangut tutvustama.

Kadi ütleb, et talle meeldib teha korraga palju erinevaid asju ja oma igapäevaellu vaheldust tuua. „Olen suhteliselt kiire pööruga ja natuke kannatamatu,“ iseloomustab ta end aktiivse tegutsejana. Toidufestivali korraldamisel tuleb kindlasti kasuks tema turundustaust, kuid tiimi tugevusena kiidab ta just seda, kuidas kõik alati sõna saavad ja otsused ühiselt vastu võetakse.

Toidufestivali puhul hindab ta väga kõrgelt seda, kuidas inimesed kokku tuuakse ja kogukonda liidetakse. See tunnetus on tal hästi paigas, sest koos abikaasaga arendavad nad kodulähedast Muratsi sadamat, mis on kohaliku kogukonna jaoks väga oluline. Perega on nad aktiivsed ka oma vaba aja sisustamisel: koos käiakse ratastega sõitmas ja meres ujumas ning üldse veedetakse palju aega vabas õhus. Kadi hobiks on surfamine, millega hakkas tegelema juba põhikooli ajal – nüüd ei ole selleks väga palju aega, aga paar korda suve jooksul ikka.

Kindel number üks on Kadi jaoks ka puhas toit ja süüa teeb ta meelsasti. „Raske on öelda, mis on mu lemmiktoit, aga lihtne on öelda, et lemmik on kõik, mis maitseb hästi. Toidunauding on oluline, sest toit saab pakkuda elamuse,“ teab ta hea toidu retsepti ning on täiesti nõus, et Saaremaa Toidufestivalil on elamuse retsept hästi käpas.

Paul-Mark Pihl

Paul-Mark Pihl korraldustiimi liige

Paul-Mark on Toidufestivali tiimi teine uus tulija.  Tänu temale saab kogu tiim vaadata festivalile külastaja pilgu läbi, sest Paul-Mark on Toidufestivalil osalenud selle algusest peale. Suure lemmikuna toob ta esile Restoranide Nädala – sellest on saanud tema pere kindel traditsioon. Toredaid ühiseid hetki on loonud ka Külla Külla ja näiteks eelmisel aastal jõuti perega peaaegu kõigisse küladesse, kes programmis osalesid.

Öeldakse, et süües kasvab isu ja samamoodi võib vabalt juhtuda, et Toidufestivalil osaledes hakkavad endal ideed kasvama. „Aastate jooksul on mul tulnud mõned sellised mõtted, mida realiseerida, ja nüüd saangi seda teha, mitte ei prae neid kodus edasi,“ kirjeldab Paul-Mark, kuidas temast tiimi liige sai. Tema puhul tuleb kindlasti kasuks ka varasem kogemus Tartu Tudengipäevade korraldusmeeskonnas – neljal aastal tegeles ta seal peamiselt sponsorite leidmisega, aga aitas ka üritusi korraldada.

Saaremaa Toidufestivali tiim on tema sõnul kõigele uuele meeldivalt avatud ja tiimikaaslastel on hästi laiapõhjaline kogemus. Uue liikmena tunneb Paul-Mark, et tema mõtteid võetakse arvesse ja antakse võimalus oma ideid teostama asuda. Tema ülesandeks on erinevate partneritega suhtlemine – kahtlemata soosib seda talle omane viisakas ja soe suhtlusstiil.

Igapäevaselt juhib Paul-Mark hotelli, kuid hariduse järgi võiks ta olla ka matemaatikaõpetaja. Vabal ajal tegeleb ta rahvatantsuga ja liigub heal meelel ka looduses. No mis seal salata, tema meelest on tore ka kodus telekat vaadata. Enda meelest ongi ta üsna kodune ja seda on ju ka Saaremaa Toidufestival. „Saaremaa Toidufestival on hea võimalus kohalikku elu arendada. Kohaliku elu toidu kaudu sidumine on selle festivali kõige suurem väärtus,“ teatab Paul-Mark talle omase lahkuse ja kindlameelsusega.

Saaremaa Toidufestival infot leiad mitmest kohast

Lisaks Saaremaa Toidufestival kodulehele tasub jälgida meie tegemisi Facebookis ja Instagramis.

Oled väga oodatud nendel kanalitel ka oma maitseelamusi ja festivaliemotsioone jagama. Selleks palume Facebooki ja Instagrami postitustes kasutada @saaremaatoidufestival / #saaremaatoidufestival. Saaremaa Toidufestivali sündmusi jäädvustame ka ise ja jagame galeriisid oma kanalites.