Aserbaidžaani maitsed
8.september | kell 15.00
Saaremaa Toidufestivali avapäev pakub suurepärase võimaluse tutvumiseks Aserbaidžaani kultuuri ja maitsetega.
Sul on võimalus osa saada festivali avamisest ja sellele järgnevale kergele maitse- ja kultuurirännakule.
Menüüs kerge pealelõuna eine: dolmaa ja pahlavaa.
Joogina saab juurde osta: Aserbaidžaani veine ja granaatõuna mahla
Toidud valmistab Arzu Guliyeva
Maitsed saad kui tuled: WOW Elamuskeskusesse, Merikotka 1, Kuressaare
Maitsed on ühendatud kultuuriga – kuppelsaalis on avatud Rovshan Nur´i näitus “Ida ja Lääs”, mida saavad kõik kohae tulnud vaatama minna.
Maitsed maksavad: 15 €/1 inimene
Jookide ostmine kohapeal
Aserbaidžaani maitsetele palume registreeruda sellel lingil: https://forms.gle/72XrtHuzSuEcEtWv5
Arzu Guliyeva
Arzu on aserbaidžaanlane, kes sündinud ja elab Tallinnas. Ta elab ja austab Aserbaidžaani kombeid ja traditsioone. Nagu üks õige Aserbaidžaani naine armastab ta väga kokata ning järgida oma esivanemate oskusi. Aserbaidžaanlased ütlevad: iga Aserbaidžaani naine oskab valmistada ülimaitsvaid roogasi. Arzu kohta see ütlus kindlasti paika peab. Tema tehtud on ka avapäeva maitsed.
Rovshan Nur
Rovshan on Aserbaidžaani kultuuri üks eestkõnelejaid Eestis (resideerub Eestis alates 2008). Ta on sündinud sajandite pikkuste traditsioonidega Bakuu linnas, kus ta lõpetas Aserbaidžaani Kunstiakadeemia ning sai Aserbaidžaani Kunstnike Liidu liikmeks. On õppinud meisterliku vaibakunsti tehnikat, mis on iidne ja traditsiooniline käsitöö Aserbaidžaanis, sai teada oma rahva iidse kultuuri saladusi. Eestis lõpetas ta Eesti Kunstiakadeemia ja sai omapärase stiiliga maalikunstnikuks.
Maitsed Aserbaidžaanist ning toidukultuur
Aserbaidžaani rahvusköök on väga rikkalik ja mitmekesine. Põhiroogi valmistatakse peamiselt lambalihast, samuti kodulinnu- ja ulukilihast, köögiviljadest ja riisist. Võrdlemisi palju tehakse toite hakklihast, rohkesti kasutatakse Kaspia meres, arvukates jõgedes ja järvedes leiduvat kala.
Aserite eriline austus kuulub leivale. Leiba peetakse toidulaua peamiseks rikkuseks ja seda valmistatakse väga erinevaid sorte. Üheks suurepäraseimaks toiduks peavad aserid pilaffi. Aserbaidžaanis, mida võib pidada riisi üheks kodumaaks, valmistatakse enam kui 200 erinevat liiki pilaffi. Laual on alati rikkalikus valikus kõikvõimalikku maitserohelist, värskeid tomateid ja kurki (talvel soolatud või marineeritud). Ning muidugi üks populaarsematest toitudest on dolmaa. Aserbaidžaani Dolmaal on palju omadusi, mis eristavad seda teistest rahvusköökide sarnastest roogadest. Pealegi on selle nime all mitmeid erinevaid roogi, mis valmistatakse vastavalt täiesti erinevatele retseptidele. See on tingitud asjaolust, et Aserbaidžaani keelest “dolma” tõlgitakse “täidetuna, täidisena” ja sa ei saa täita mitte ainult viinapuulehti, vaid ka köögivilju. Loomulikult ei pruugi niisuguste erinevate roogade valmistamise tehnoloogia olla sama, kuid sellel on siiski ühised omadused, mis ei sõltu retseptist.
Eriline koht sealses rahvusköögis kuulub ka maiustustele ja kondiitritoodetele, millega traditsiooni kohaselt lõpetatakse iga söögikord. Bakuus valmistatakse ammustest aegadest bakuu pahlavaad.
Tee on aserbaidžaani kultuuri lahutamatu osa ning seda peetakse külalislahkuse sümboliks – seda jooki serveeritakse väikestes pirnikujulistes klaasides koos suhkrutükiga. Traditsiooniliselt kantakse esmalt lauale tee ja seejärel põhiroog.
Jaga meiega oma Saaremaa Toidufestival emotsioone
Tasub silmad lahti hoida ja jälgida festivali Facebookis, Instagramis ja sirvida kodulehte.
Oleme tänulikud kui jagad ka meiega oma maitseelamusi, selleks palun oma Instagrami postitustel kasutada @saaremaatoidufestival / #saaremaatoidufestival või täägi meie Facebooki oma FB postitusi tehes @saaremaatoidufestival. Sinu nõusolekul jagame parimaid pilte ka meie sotsiaalmeedias.