Õunakohvikute meelespea
Tore, et oled osalemas oma tegemistega Õunakohvikute päeval!
Oleme koostanud väikese meelespea, kuhu oleme koondanud aastate jooksul saadud info nii osalejatelt kui ka kohvikute tegijatelt.
Õunakohvikute päev on nautimiseks, see ei ole äriline ettevõtmine- PALUME hinnakujunduses seda meeles pidada!
Tehes trükiseid vms sotsiaalmeedia kujundusi kohviku kohta kasuta festivali logo, mille leiad siit https://saaremaatoidufestival.ee/logod/
Õunakohvikutes kasutatavad nõud:
Euroopa Liit astus 2019. aastal suure sammu ja seadis piirangud kõige saastavamatele ühekordsetele plasttoodetele, mis moodustavad 70% mereprügist. Eesmärk on vähendada plastireostust ja edendada ringmajandust. Sellega seoses jõustus ka Eestis muudatus, mille kohaselt tuleb alates 01.01.2024 avalikel üritustel kasutada toidu ja joogi serveerimiseks üksnes korduskasutatavaid anumaid ja söögiriistu.
Õunakohvikutes kasutatavad nõud 2024: soovitame kasutada korduvkasutatavaid nõusi. Võimaluse puudumisel on lubatud kasutada komposteeruvaid nõusi. OLULINE: biolagunev ja ühekordsed nõud ei ole komposteeruvad – vaata hoolega poes kirjeldusi.
Vaadates hinnaklassi on nii korduvkasutatav kui komposteeruvad enam vähem samas hinnaklassis, seega on mõistik osta korduvkasutatavaid Saad neid ka mujal edaspidi kasutada või järgmine aasta jälle Õunakohvikut tehes 🙂
Soovid lisaselgitusi, võta ühendust Saaremaa valla kestliku arengu koordinaatori Janet Väärtnõuga +372 508 8969
Ettevalmistamine
- mõtle, mille jaoks Sa seda teed – ikka põnevuse, elevuse, koos olemise, suhtlemise jne jaoks;
- kohviku ettevalmistamine nõuab läbimõtlemist, aja planeerimist ja nagu ikka – aega jääb alati puudu;
- mida rohkem ja täpsemalt planeerides kirja paned, seda lihtsam on ettevalmistus ja seda rohkem oled väärtustanud oma ning kaaslaste aega;
- mõtle läbi prügimajandus – sorteerimine kohustuslik;
- arvesta, et väga palju liigutakse autode ja ratastega – kui saad, tekita rataste jaoks kohad (pane silt vms);
- ole valmis nii päikeseks kui vihmaks ja tuuleks, mesilasteks ja sääskedeks. Jälgi ilmateadet!
- mõtle alati valmis ka plaan B, hea kui ka plaan C;
- varu pakkematerjali – ostetakse heal meelel kaasa;
- planeeri rahulik aeg koristamiseks;
- mõtle läbi, kuidas lugeda külastajaid – arvu ootavad pärast festivali korraldajad.
Paberile kirjutamine, kivide vms ämbri panemine…Ole loominguline, ka see tegevus loob külastajatele emotsiooni.
- tegele ise ja selgita ka kogu oma tiimile: vaja tegelda rist – ja ringturundusega, levita korraldajate jagatavaid postitusi, kodulehe infot jne;
- olge valmis külastajatele teiste asukohtade infot jagama: festivali kodulehel kaart (võimalik välja printida), seal ka leitav Google Maps kaart
- kasuta alati enda osalemise teavitamises festivali nime ehk siis Saaremaa Toidufestival – mõlemad sõnad suure tähega.
Nt. oleme osalemas Saaremaa Toidufestivali üritusel Õunakohvikute päev (samuti esimene sõna suure tähega)
- Kasuta STF logo – kui teed Facebook ürituse, mingeid plakateid, trükiseid vms
Logod leiad https://saaremaatoidufestival.ee/logod/
- Täägi nii FB kui Instas teemakohastes postitustes alati ka Saaremaa Toidufestival. Festivali korraldajad saavad nii samuti kommenteerida, meeldivaks märkida vms. Ikka selleks, et levik suurem oleks.
- Õige STF leiad kui täägides tuleb ette oranžil taustal meie logo – veski.
- Tahad luua Facebooki oma kohviku üritust, palun enne pöörduda korraldjate poole täpsustusteks kuidas kuvada.
Olulised märksõnad: STF logo pildile, ürituse kaaskorraldajaks/co-host Saaremaa Toidufestival jne
Kohviku olemus
- Loo lugu, millele kogu kohviku üles ehitad – lugu hakkab nimest. Müü oma lugu!
- Leia kohvikule oma stiil – enam ei piisa vaid laudadest, toolitest. Mõtle läbi teenindus, dekoreerimine, nõud, teenindajate eristumine… Iga detail loeb!
- Mida omanäolisem koht ja programm, seda rohkem on külastajaid, mida põnevam on sinu kohviku olemus, seda kauemaks külastaja sinu juurde jääb;
- Söök ei ole ainuke, mida võimalik müüa, teha, näidata. Mõtle ka muudele tegevustele, mida sinu juures teha saaks.
- Pane nii enda, oma pere kui sõprade fantaasia tööle ja loo läbimõeldud tervik.
- Jutt omapärasest kohast liigub kiiresti;
- Arvesta, et väga palju liigutakse koos peredega ja lemmikloomadega (enamasti koerad);
- Inimestele meeldib midagi arvata, soovida, teha – lase erinevadid õunamoose mekutada, õunasorte nuputada vms.
Menüü
- 60% õuna – ole loominguline, ära karda “hulle” ideid. Tükk õuna igal taldrikul on kah loominguline.
- Kindlasti magus ja soolane.
- Kas inimene tahab ja jaksab igal pool kohvi juua? Üllata!
- Äkki on mõistlik luua üks tõmbenumber menüüsse, millega eristud? Jutt millestki erakordsest liigub kiirelt.
- Vähem, aga läbimõeldum, on alati parem.
Õunakohvikute päev
- ole valmis 100-700 inimese külastuseks;
- jäädvusta ka ise päeva jooksul kohviku emotsioone, selleks palu juba varakult kedagi appi klõpsutama;
- jagades jäädvustusi sotsiaalmeedias (Facebook, Instagram, Story) , täägi ka korraldajaid @saaremaatoidufestival (kasuta lisaks #saaremaatoidufestival ). Tee seda avaliku postitusena Facebookis, ainult siis saame edasi jagada.
- anna korraldajatele (kas meillile toidufestival@saaremaatourism.ee või FB sõnumiga) teada, et oled postitanud fotosid. Korraldajad jagavad emotsiooni edasi ka oma kanalites. PS! inimestele meeldib ennast piltidel näha.
- Jaga infot ka teistest kohvikutest. See on üks terviklik päev külastajatele, rist- ja ringturundus on väga oluline.
- Juhtus midagi enneolematut, kõik pakutav on otsas enne 17.00. Teata sellest korraldajaid, helistades 5050100. Pane välja vastav silt või veel parem, lase külastajad oma kohviku alale ja vestle nendega ise, paku mahla vms. vabanduseks
- Koristamine – võta seda kui emotsiooni ja loo ühte osa, naudi teistele jagatud rõõmu.
Seadusandlus
- Hoovikohvikud on erand – ametlikult teavitama tegevusest ei pea
- toiduohutus peab olema tagatud – jälgi allolevat viite 5 võtit
Hoia puhtust- https://www.youtube.com/watch?v=sNa-HriGeic
Hoia toores ja valmis toit eraldi – https://www.youtube.com/watch?v=3O16dfZCsQ0
Kuumuta põhjalikult- https://www.youtube.com/watch?v=haCJMLa_Vts
Säilita toitu õigel temperatuuril- https://www.youtube.com/watch?v=9lsv_Twyo1Q
Kasuta puhast vett ja värsket toorainet- https://www.youtube.com/watch?v=rYTpT22tmH0
Köögis teadlikult ja ohutult- https://www.youtube.com/watch?v=Q6JGwBDJMhU